IES SEP Milà i Fontanals Curs 2009-2010
Última actualització:

Família de Sanitat
Índex de la pàgina
Cicles formatius de la família
  CFM Cures auxiliars d'infermeria - 1601
  CFM Famàcia i parafarmàcia- SA20
  CFS Dietètica - 1651
Convalidacions entre cicles formatius i la universitat
Accés a la universitat
Professors i professores del departament
Pàgina web de la família de SanitatPlana web del departament
Històric de cursos: 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009
Cicles formatius
Cicle formatiu de grau mitjà:
  Cures auxiliars d'infermeriaCurrículum oficial de la Generalitat de Catalunya

Facilita els coneixements necessaris per a proporcionar cures auxiliars al pacient/client i, a més, actuar sobre les condicions sanitàries del seu entorn com a membre de l'equip d'infermeria o d'un equip de salut.

Durada: 1.400 hores (1 curs acadèmic)
Formació en el centre educatiu: 990 hores, que inclouen els crèdits i les 100 hores de lliure disposició del centre.
Formació en el centre de treball:
410 hores.

Competències professionals
- Preparació de materials i processament de la informació de la consulta/unitat en les àrees de la seva competència.
- Aplicació de les cures auxiliars d'infermeria al pacient/client.
- Tenir cura de les condicions sanitàries de l'entorn del pacient i del material sanitari utilitzat en les diferents consultes/unitats/serveis.
- Col·laboració en la prestació de cures psíquiques al pacient, realitzant l'aplicació de tècniques de suport psicològic i d'educació sanitària.
- Realització de tasques d'instrumentació en equips de salut bucodentals.

Descripció del contingut curricular
  Crèdits Durada
C1 Operacions administratives i documentació sanitària 60 h
C2 L'ésser humà davant la malaltia
60 h
C3 Benestar del pacient: necessitats d'higiene, repòs i moviment
60 h
C4 Cures bàsiques d'infermeria aplicables a les necessitats de l'ésser humà 240 h
C5 Primers auxilis 30 h
C6 Higiene del medi hospitalari i neteja de material 90 h
C7 Recolzament psicològic al pacient/client
60 h
C8 Educació per a la salut 30 h
C9 Tècniques d'ajuda odontològica/estomatològica 90 h
C10 Relacions en l'equip de treball 60 h
C11 Formació i orientació laboral
60 h
C12 Formació en centres de treball
410 h
   
Inici pàgina
     
Cicles formatius
Cicle formatiu de grau mitjà:
  Farmàcia i parafarmàcia (LOE)

Durada: 1.300 hores (1 curs acadèmic)
Formació en el centre de treball:
310 hores.

Competències professionals
Assistir en la dispensació i elaboració de productes farmacèutics i afins, i realitzar la venda de productes parafarmacèutics, fomentant la promoció de la salut i executant tasques administratives i de control de magatzem, complint amb les especificacions de qualitat, seguretat i protecció ambiental
Descripció del contingut curricular

Mòdul

Hores màx-mín

HLLD

Unitats formatives

Hores

mínimes

01 Oficina de farmàcia (*)

165-132

33

UF1. Organització farmacèutica

20

UF2. Control d’existències

36

UF3. Documents de compravenda

36

UF4. Documents de dispensació

40

02 Dispensació de productes farmacèutics (*)

264-231

33

UF1. Protocols de dispensació

50

UF2. Farmacologia

30

UF3. Terapèutica

55

UF4. Dispensació hospitalària

30

UF5. Homeopatia

33

UF6. Fitoteràpia

33

03 Dispensació de productes parafarmacèutics (*)

264-231

33

UF1. Parafarmàcia

35

UF2. Dermofarmàcia

65

UF3. Dietètica

45

UF4. Biocides

20

UF5. Productes sanitaris

33

UF6. Ortopèdia i pròtesis

33

04 Formulació magistral (*)

165-132

33

UF1. Normes de correcta elaboració

35

UF2. Elaboració de fórmules

97

05 Promoció de la salut (*)

132-99

33

UF1. Educació per a la salut

33

UF2. Controls analítics

33

UF3. Comunicació amb l’usuari i col·laboració en el consell farmacèutic

33

06 Disposició i venda de productes (*)

66

0

UF1. Atenció a l’usuari

33

UF2. Organització i venda de productes

33

07 Operacions bàsiques de laboratori (*)

132

0

UF1. Material i instruments de laboratori

30

UF2. Preparació de dissolucions

32

UF3. Separació de mescles de substàncies

20

UF4. Identificació de substàncies

30

UF5: Presa de mostres

20

08 Primers auxilis (*)

66

0

UF1. Recursos i trasllat d’accidentats

22

UF2. Suport vital bàsic (SVB) i DEA

22

UF3. Atenció sanitària d’urgència

22

09 Anatomofisiologia i patologia bàsiques

132

0

UF1. L’organització del cos humà

19

UF2. La salut i la malaltia

22

UF3. El moviment i la percepció

22

UF4. L’oxigenació i la distribució de sang

22

UF5. El metabolisme i l’excreció

22

UF6. La regulació interna i la seva relació amb l’exterior

25

10 Formació i orientació laboral

99

0

UF1. Incorporació al treball

66

UF2. Prevenció de riscos laborals

33

11 Empresa i iniciativa emprenedora

66

0

UF1. Empresa i iniciativa emprenedora

66

12 Síntesi

66

0

 

66

13 Formació en centres de treball

383

0

 

383

Total

2000

165

 

 

   
Inici pàgina
 
Cicle formatiu de grau superior:
  DietèticaCurrículum oficial de la Generalitat de Catalunya

Capacita per a elaborar dietes adaptades a persones i col·lectius, controlar la qualitat de l'alimentació humana, analitzant els seus comportaments alimentaris i les seves necessitats funcionals, a més de programar i aplicar activitats educatives que millorin els hàbits d'alimentació de la població, sota la supervisió corresponent.

Durada: 2.000 hores (2 cursos acadèmics)
Formació en el centre educatiu: 1.590 hores, que inclouen els crèdits i les 150 hores de lliure disposició del centre.
Formació en centres de treball: 410 hores.

Competències professionals
- Organització i gestió, al seu nivell, de l'àrea de treball assignada en la unitat/gabinet.
- Elaboració i supervisió de dietes adaptades a persones i col·lectius segons les seves necessitats nutricionals.
- Elaboració i supervisió de dietes adaptades a pacients i col·lectius segons la seva patologia específica.
- Control i supervisió de la composició qualitativa dels aliments per tal de determinar la seva qualitat higienicodietètica.
- Supervisió de la conservació, la manipulació i la transformació dels aliments de consum humà.
- Promoció de la salut de les persones i de la comunitat a través de l'educació alimentària, mitjançant activitats de promoció i educació per a la salut.
Descripció del contingut curricular
  Crèdits Durada
C1 Organització i gestió de l'àrea de treball assignada en la unitat/gabinet de dietètica 60 h
C2 Alimentació equilibrada 270 h
C3 Dietoteràpia 240 h
C4 Control alimentari 180 h
C5 Microbiologia i higiene alimentària 180 h
C6 Educació sanitària i promoció de la salut 90 h
C7 Fisiopatologia aplicada a la dietètica 240 h
C8 Relacions en l'àmbit de treball 60 h
C9 Formació i orientació laboral 60 h
C10 Formació en centres de treball 410 h
C11 Síntesi 60 h
   
Inici pàgina
Accés a la universitat
Punxeu aqui per veure quins estudis universitaris es poden cursar des d'aquest cicle superior.
Inici pàgina
 
Correspondència entre cicles formatius i la universitat

El Departament d'Educació i les universitats catalanes han signat un conveni de col·laboració, l'objecte del qual és el reconeixement de crèdits entre cicles formatius de grau superior de la formació professional específica i els estudis universitaris.

En virtut d'un acord de la Comissió d'accés i afers estudiantils del Consell Interuniversitari de Catalunya, les universitats catalanes individualment poden reconèixer d'ofici, com a superats, tots els crèdits de lliure elecció (o una part) d'una titulació de primer i/o de primer i segon cicle a qualsevol estudiant que hagi superat un cicle formatiu de grau superior.

Aquest reconeixement es farà en virtut de la normativa acadèmica aprovada per cada universitat en relació amb el reconeixement de crèdits de lliure elecció i no caldrà la valoració i propostes prèvies de les comissions específiques d'anàlisi.

Si voleu saber més del contingut dels acords, feu clic en l'enllaç següent.

Inici pàgina
Professors
  Giner Garcia, Gemma (Cap del departament)
Aymerich Solà, Rosa
Campas Reig, Helga
Cervera Palau, Montserrat
Estrada Malagarriga, Sara
Fernandez Riaño, M. Nieves
Gamez Chavez, Guadalupe
Gomà Freixes, Alba
Granero Murcia, Alba
Martinez Martinez, Manoli
Pelfort Tenias, Montse
Prat Casanovas, Sandra
Ribera Sierra, Maria Jesus
Sert Monrós, Teresa
 
   
Inici pàgina